Włoska, biała, brukselka, czerwona, pekińska – tyle gatunków kapusty uprawianych jest w Polsce. Wszystkie są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. W główkach kapusty zawarta jest witamina C. Witamina C wpływa na stan naczyń krwionośnych i poprawia odporność organizmu. Najwięcej witaminy C znajduje się w malutkich główkach brukselki. Kiście kapusty dostarczają także beta-karotenu, większości witamin należących do grupy B, witaminy , która odpowiada za proces krzepliwości krwi. Kapusta jest prawdziwym wyjątkiem wśród innych roślin – jest źródłem witaminy E. Wśród cennych składników, których dostarcza kapusta znajdują się także składniki mineralne. Liście kapusty są źródłem wapnia, fosforu, manganu, żelaza, potasu i siarki. Dostarcza więc składników, które korzystnie wpływają zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę (to ostatnie dzięki obecności siarki, która wpływa na stan paznokci, włosów i cery). Jedząc kapustę dostarczamy sobie błonnika. Z liści kapusty możemy robić okłady przeciwbólowe.