• sob.. lis 23rd, 2024

Ważne składniki pokarmowe

ByRedaktor wyf.pl

sty 7, 2019

Człowiek je po to, by zaspokoić głód, dostarczyć organizmowi potrzebnej mu do życia energii. Nie jest to jednak równoznaczne z racjonalnym żywieniem. Racjonalne odżywianie polega na wielorakich i różnorodnych potrzeb organizmu. Dzisiaj już dysponujemy odpowiednią wiedzą, która nam pozwala opracować zasady żywienia w pełni zaspokajające nasze potrzeby. Dobrze zbilansowana dieta doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale zapobiega wielu chorobom. Do podstawowych składników pokarmowych należą: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Składniki budulcowe przyczyniają się do odpowiedniej budowy organizmu. Natomiast witaminy i składniki mineralne regulują proces przemiany materii. Tłuszcze, węglowodany są odpowiedzialne za gospodarkę energetyczną organizmu. Pokarm, który spożywamy, musi być odpowiednio zbilansowany. Składników nie powinno być zbyt dużo albo zbyt mało. Każdy niedobór lub nadmiar mogą powodować określone choroby organizmu. Z tego powodu dobrze jest zachować różnorodność. Wszystkie diety eliminujące są z reguły nieprawidłowe.