• sob.. lis 23rd, 2024

Buraki – cenne warzywa

ByRedaktor wyf.pl

kw. 7, 2019

Rygorystyczna dieta nie jest niezbędna dla osiągnięcia upragnionego zmniejszenia wagi ciała. Korzystny wpływ na procesy redukcji tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie spadek masy ciała wywierać będą zdrowe przekąski, w tym różnego rodzaju przekąski warzywne. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują buraki. Te warzywa wywierają szczególnie korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Przede wszystkim w burakach znajduje się błonnik, który sprzyja procesom trawiennym jednocześnie zapewniając uczucie sytości na długi czas. Oprócz tego buraki przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu na różnego rodzaju choroby, w szczególności zaś na choroby wirusowe. Czerwone buraki to cenne źródło substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zawierają witaminę C, a także białko, beta karoten i bardzo duże ilości składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę na dużą zawartość żelaza, magnezu, potasu, czy wapnia. Buraki stanowią także źródło niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu, kwasu foliowego.