• sob.. wrz 24th, 2022

Ciecierzyca – skarb Basenu Morza Śródziemnego

ByRedaktor wyf.pl

mar 26, 2019

Ciecierzyca, nazywana także cieciorka lub grochem włoskim, jest rośliną strączkową, której właściwości zdrowotne są od dawna cenione w krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. W przypadku kuchni arabskiej, ciecierzyca jest wykorzystywana do przyrządzania znanych także w Polsce falafeli oraz humusu (pasty do smarowania pieczywa). Z kolei w Egipcie nasiona cieciorki są uważane ze afrodyzjak ze względu na swoje silne działanie pobudzające. Ciecierzyca występuje w dwóch rodzajach – kabuli i desi. Najczęściej spożywaną odmianą jest kabula, której ziarna są duże i występują jedynie w jednym kolorze (kremowym). Z kolei nasiona ciecierzycy należącej do gatunku desi są małe i posiadają różne kolory – kremowy, czerwony, czarny, brązowy, żółty oraz zielony. Każdy z rodzajów cieciorki charakteryzuje się słodkawym i delikatnym smakiem z wyczuwalną orzechową nutą. Ciecierzyca zawiera dużą ilość białka – w 100 gramach jest go aż 8,86 g. Jest to białko o stosunkowo wysokiej wartości odżywczej (mniejszej jednak niż biała zwierzęce).