Istnieją nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale i bakterie o działaniu korzystnym dla zdrowia. Te ostatnie bakterie nazywane są probiotykami, a znaleźć je można w produktach żywnościowych. Najwięcej prozdrowotnych bakterii probiotycznych zawierają sfermentowane napoje mleczne: kefir, kwaśne mleko, jogurt. Na tych produktach powinna widnieć etykieta informująca, jaki gatunek i szczep bakterii probiotycznych zawierają. Przykładowa etykieta probiotycznego jogurtu powinna zawierać następujący napis: Lactobacillus casei DN-114 00 W zależności od rodzaju probiotyku może on korzystnie wpływać na układ trawienny, wspierać odporność organizmu. Dzięki probiotykom odbudowuje się flora bakteryjna, która uległa zniszczeniu w trakcie zażywania antybiotyków. Produkty zawierające probiotyki są zalecane dzieciom (po ukończeniu 1 roku życia) oraz osobom dorosłym. Wszystkie produkty mleczne zawierające probiotyki przechowuje się w lodówce, gdzie panuje niska, najbardziej dla nich odpowiednia, temperatura.