• śr.. paź 16th, 2024

Gruszki a udary mózgu?

ByRedaktor wyf.pl

lut 22, 2019

Jedzenie gruszek, zgodnie z badaniami wykonanymi przez holenderskich naukowców, w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy przeprowadzili badania, mające na celu określenie wpływy jaki wywiera kolor miąższy owoców i warzywa na ryzyko powstania tej niebezpiecznej dla naszego zdrowia choroby. W wyniku doświadczeń okazało się, że przed wystąpieniem udaru mózgu najlepije chronią nas owoce oraz warzywa, których miąższ jest białego koloru. Z tego powodu, naukowcy przekonują, że osoby których dieta jest bogata w tego typu produkty w znacznym stopniu ograniczają ryzyko wystąpienia różnego rodzaju chorób układu mózgowo-naczyniowego. Związek pomiędzy kolorem miąższu, a ryzykiem wystąpienie chorób takich jak udar mózgu nie do końca pozostał wyjaśniony. Jak przekonują naukowcy może być on związany z bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego właśnie w owocach i warzywach o białym miąższu. Niemniej jednak, gruszki powinny znaleźć się w naszej diecie, chociażby ze względu na zawartość w nich jodu i bromu.