Jeśli chcemy kupić mango, które będzie dobre i dojrzałe powinniśmy się kierować prostymi zasadami. Dojrzałe owoce powinny mieć odcienie koloru zielonego, żółtego oraz czerwonego, przy czym należy wystrzegać się tych, które będą zbytnio zielone lub zanadto rumiane. Drugim kryterium jest miękkość owoców. Należy zwrócić uwagę, że dojrzałe mango musi być odpowiednio miękkie. Najlepiej jest to ocenić poprzez naciśnięcie owocu palcem – miąższ powinien się delikatnie uginać, a skórka przy owocu powinna pozostawać jędrna i nielepiąca. Owoce o dobrej jakości powinny posiadać przyjemny zapach szczególnie przy końcu szypułki. Dojrzałe mango charakteryzuje się pomarańczowo-żółtym miąższem. Jest on słodki, bardzo soczysty oraz gęsty. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających sałatek owocowych. Najlepiej smakuje skropione sokiem z limonki oraz imbirem, z którymi mango idealnie się komponuje. Dodatkowo, możemy je wykorzystać do różnego rodzaju cist, np. serników. Sprawdzi się także jako składnik przystawek z szynki, raków, łososia oraz potraw mięsnych.