• niedz.. kw. 28th, 2024

Kasze wracają do łask

ByRedaktor wyf.pl

lut 27, 2019

W dzieciństwie pewnie nie raz zdarzyło ci się konsumować u babci z apetytem pachnący obiadek. Obowiązkowo na stole pojawiał się rosół bądź czarnina, a na drugie danie sztuka mięsa z surówką z warzyw z przydomowego ogródka i… Nie, wcale nie ziemniaki! Gospodynie domowe kiedyś najczęściej, jako dodatek do obiadu, serwowały różnego rodzaju kasze. Nasze babcie były świadome swego wyboru. Choć ziemniaki też są bogatym źródłem witamin i minerałów, to nie doganiają w tym rankingu kasz. Naprawdę warto po nie częściej sięgać! Zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Mają dużo witaminy B i E. Organizmowi dostarczają także kwasu foliowego, co powinno zainteresować kobiety w ciąży. Znajdziesz w nich także potas, żelazo, magnez, praktycznie wszystkie pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania! Kasze można podawać na naprawdę wiele sposobów, unikniesz więc monotonii w kuchni. Nie bój się także karmić nią swoich pociech. Jeśli dobierzesz do kaszy odpowiednie dodatki, dzieciom na pewno zasmakuje!