Komosa ryżowa, czyli quinoa jest jeszcze dość oryginalnym bywalcem półek w typowym, polskim sklepie spożywczym. Coraz częściej jednak można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w delikatesach. Doskonały dodatek do dań warzywnych, jako uzupełnienie wartościowego białka i innych mikroelementów. Dobrze sprawdza się również w typowo polskich daniach, zastępując ziemniaki, ryż lub makaron.
Czym jest komosa ryżowa? To pseudozboże, rosnące na terenie Ameryki Południowej. Pseudo dlatego, że tworzy niby ziarna, natomiast w strukturze przypomina roślinę bylinową. Komosa posiada wiele drogocennych właściwości. Posiada flawonoidy, białka egzogenne (w dostępnych zbożach jest ich bardzo mało). Naukowcy twierdzą, że komosa, oprócz ciekawych walorów smakowych, potrafi chronić przed nowotworem, zapobiega miażdżycy i działa jak przeciwutleniacz, zatrzymując szkodliwe działanie wolnych rodników.
Łącząc w całość wszystkie argumenty, można jednogłośnie podsumować – warto włączyć komosę ryżową do naszego codziennego jadłospisu w wielu odsłonach.