Komosa ryżowa – dobrodziejstwo z Ameryki
- 196 Views
- Redaktor wyf.pl
- 31 lipca 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Komosa ryżowa, czyli quinoa jest jeszcze dość oryginalnym bywalcem półek w typowym, polskim sklepie spożywczym. Coraz częściej jednak można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w delikatesach. Doskonały dodatek do dań warzywnych, jako uzupełnienie wartościowego białka i innych mikroelementów. Dobrze sprawdza się również w typowo polskich daniach, zastępując ziemniaki, ryż lub makaron.
Czym jest komosa ryżowa? To pseudozboże, rosnące na terenie Ameryki Południowej. Pseudo dlatego, że tworzy niby ziarna, natomiast w strukturze przypomina roślinę bylinową. Komosa posiada wiele drogocennych właściwości. Posiada flawonoidy, białka egzogenne (w dostępnych zbożach jest ich bardzo mało). Naukowcy twierdzą, że komosa, oprócz ciekawych walorów smakowych, potrafi chronić przed nowotworem, zapobiega miażdżycy i działa jak przeciwutleniacz, zatrzymując szkodliwe działanie wolnych rodników.
Łącząc w całość wszystkie argumenty, można jednogłośnie podsumować – warto włączyć komosę ryżową do naszego codziennego jadłospisu w wielu odsłonach.

- 24 lutego 2021
Ryby w codziennej diecie
- 9 stycznia 2021
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
- 9 października 2020
Czym jest dieta ketogeniczna?
- 7 sierpnia 2020
Ryby w codziennej diecie
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Spalacze wspomagające odchudzanie
Zwiększenie masy mięśniowej czarny furiat
Street workout trening i jego zalety
Poprawa siły mięśni ramion
Trening przed maratonem