Konserwanty w naszej kuchni – kwas benzoesowy
- 140 Views
- Redaktor wyf.pl
- 9 sierpnia 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Konserwanty w codziennym życiu są wszechobecne. Współczesna masowość jedzenia, transportowanie na duże odległości oraz przechowywanie w zróżnicowanych warunkach wymaga na nas dodawanie konserwantów. Nie wszystkie z nich są śmiercionośne, a niektóre dopiero w bardzo dużych ilościach. Dzisiaj przyjrzymy się kwasowi benzoesowemu.
Kwas benzoesowy zwany w nomenklaturze technologii żywności jaki E210 jest związkiem organicznym, występującym w naturze. Pojawia się między innymi w składzie chemicznym czereśni, anyżu, czy malin, a także żurawinach oraz grzybach. Właściwości kwasu to zapobieganie rozwojowi szkodliwych bakterii, drożdży. Stosowany jest również jako aromat.
Kwas benzoesowy nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia, szczególnie w dużym stężeniu. Biorąc pod uwagę, że znajduje się on w składzie bardzo wielu produktów, nawet nieświadomie możemy przekroczyć zalecaną normę, która powinno wyliczać się w 5 mg na jeden kilogram naszego ciała. E210 działa podrażniająco na układ odpornościowy, a także układ nerwowy.

- 9 stycznia 2021
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
- 9 października 2020
Czym jest dieta ketogeniczna?
- 7 sierpnia 2020
Spalacze wspomagające odchudzanie
- 24 czerwca 2020
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Spalacze wspomagające odchudzanie
Zwiększenie masy mięśniowej czarny furiat
Street workout trening i jego zalety
Poprawa siły mięśni ramion
Trening przed maratonem
Spalacze – co powinniśmy o nich wiedzieć?