Konserwanty w żywności – słodki aspartam
- 331 Views
- Redaktor wyf.pl
- 27 maja 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Aspartam jeszcze od niedawna był substancją ogólnodostępną, nie budzącą kontrowersji i często stosowaną w kuchni. Wielu naukowców jednak alarmuje i zwraca uwagę na jego szkodliwe działanie oraz fakt, że aspartam w większych ilościach może oddziaływać rakotwórczo.
Sztuczny cukier, nazywany w nomenklaturze chemicznej E951, był i wciąż jest szczególnie lubiany przez osoby dbające o linię, a także diabetyków (nie doprowadza do wzrostu insuliny). Ma słodki smak, jednak jego właściwości znacznie różnią się od cukru. Wiele produktów, nazywanych „light” posiada w swoim składzie aspartam. Syntentyczny cukier w organizmie rozkłada się między innymi na trujący metanol – są to jednak bardzo śladowe ilości.
Jedno jest pewne – aspartam spożywany regularnie może powodować alergie, wysypkę, zawroty głowy, depresję, otyłość i wiele innych dolegliwości. Nawet ze względu na tego typu objawy – warto z niego zrezygnować na rzecz innych cukrów syntetycznych np. acesulfam, który nie posiada żadnych, udowodnionych działań ubocznych.

- 4 kwietnia 2022
Znaczenie snu
- 13 marca 2022
Zażywaj leki
- 23 lutego 2022
Pozbądź się kataru na dobre
- 3 stycznia 2022
Znaczenie snu
Zażywaj leki
Pozbądź się kataru na dobre
Zadbaj o psychikę
Skuteczny sposób na zakwasy
Piękne ciało niezależnie od wieku
Problemy z używkami
Jak należy dbać o zęby?