• sob.. wrz 24th, 2022

Masło niech pójdzie w odstawkę

ByRedaktor wyf.pl

sty 24, 2019

Tak zostaliśmy wychowani. Nie wyobrażamy sobie kanapki bez warstwy masła na kromce chleba. Czy szykowane do pracy, szkoły czy pałaszowane w domu zawsze mają ten „obowiązkowy” składnik. Naprawdę nie można zjeść tego wartościowego, szybkiego posiłku bez tłustego smarowidła? Wszystkim niedowiarkom odpowiadamy – oczywiście, że można zrezygnować z masła! Przecież składniki, które zwykle wykorzystujemy do przygotowania kanapek (żółty ser, szynka) zawierają w sobie wystarczającą, a czasem nawet zbyt dużą, ilość tłuszczu. Jednak jeśli bez masła kromka chleba wydaje ci się zbyt sucha, możesz wykorzystać inne smarowidła. Bardzo prosty sposób i dostępny dla wszystkich, to używanie w tym celu koncentratu pomidorowego. Zawiera cenny likopen, jest o wiele mniej kaloryczny od masła, a jego słonawy, wyrazisty smak nada charakteru kanapce. Jeśli ta wersja nie odpowiada ci, spróbuj masełka z awokado. To sama natura!
Jako osoba dorosła możesz zrezygnować z masła z korzyścią dla zdrowia. Jednak nie eliminuj tego produktu z diety dzieci. Masło zawiera bowiem potrzebną do zdrowego rozwoju witaminę A i D.