Mikroflora układu pokarmowego
- 490 Views
- Redaktor wyf.pl
- 18 kwietnia 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Mikroflora obecna w układzie pokarmowym człowieka powoduje fermentację preiobtyków. W procesie tym powstają kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach. Możemy wśród nich wyróżnić – kwas masłowy, który jest wykorzystywany przez kolonocyty, kwas propionowy oraz octowy. Oprócz kwasów tłuszczowych, powstają także: diacetyl (niskocząsteczkowy produkt przemiany materii), bakteriocyny oraz pochodne tlenu. W dostępnych w aptekach preparatach, występuje wiele prebiotyków (zazwyczaj w połączeniu z probiotykami). Do najważniejszych należy zaliczyć inulinę, fruktooligosacharydy (FOS), mannanooligosacharyd (MOS) czy laktulozę. Źródłem probiotyków są także warzywa, np. szparagi czy cebula, czosnek, cykoria, pory, a także w owocach (głównie w bananach). Oprócz swojej roli pomocniczej, prebiotyki wpływają także na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, biorą udział w zwalczaniu choroby wrzodowej. Ważną funkcją jest także unieszkodliwianie toksyn produkowanych przez obecne w przewodzie pokarmowym człowieka bakterie gnilne.

- 4 kwietnia 2022
Znaczenie snu
- 13 marca 2022
Zażywaj leki
- 23 lutego 2022
Pozbądź się kataru na dobre
- 3 stycznia 2022
Znaczenie snu
Zażywaj leki
Pozbądź się kataru na dobre
Zadbaj o psychikę
Skuteczny sposób na zakwasy
Piękne ciało niezależnie od wieku
Problemy z używkami
Jak należy dbać o zęby?