• czw.. kw. 25th, 2024

Rola błonnika

ByRedaktor wyf.pl

lip 17, 2019

Zawarty w pokarmie błonnik odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, chroni przed zaparciami, a także powstawianiem nowotworów układu pokarmowego. Z kolei głównym zadaniem witamin i soli mineralnych jest zwalczanie wolnych rodników. Biorą także udział w utrzymaniu prawidłowej kondycji włosów, skóry i paznokci, są ważnymi składnikami budulcowymi, np. wapń i fosfor budują kości. Na zdrowe odżywianie składa się także ilość posiłków oraz ich regularność. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, w odstępach ok. 3-4 godzin. Należy także pamiętać, żeby śniadanie zjadać ok. 30 minut po wstaniu z łóżka, a kolację nie później niż na około 2-3 godziny przed pójściem spać. Pozwala to na utrzymanie prawidłowej przemiany materii i zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Przy przygotowywaniu posiłków, warto sięgać po produkty jak najmniej przetworzona, które nie zawierają chemicznych dodatków do żywności (konserwantów, sztucznych barwników, stabilizatorów, emulgatorów czy słodzików), które mogą wykazywać negatywny wpływ na zdrowie.