• czw.. kw. 25th, 2024

Rzeżucha – właściwości i zastosowanie

ByRedaktor wyf.pl

lip 14, 2019

Rzeżucha jest rośliną pikantną, o oryginalnym ostrym smaku i zapachu, chociaż z wyglądu wydaje się być naprawdę niepozorna. Chociaż jest delikatną roślinką, tak naprawdę jest bardzo bliską krewną pokaźnej kapusty. Rzeżucha powinna pojawiać się na naszych stołach nie tylko w formie zielonej dekoracji, przez cały rok. Z cała pewnością musi zostać stałym gościem w czasie zimy oraz w okresie przedwiośnia, kiedy najtrudniej o pełnowartościowe owoce oraz warzywa. Rzeżucha bez wątpienia je zastąpi, a wiele z nich przewyższy swoją wartością odżywczą. Warto także pamiętać, że do jej uprawy w domu nie potrzebujemy absolutnie żadnych nawozów sztucznych. Rzeżucha okazuje się niezastąpiona, w chwili kiedy dopadną nas objawy wiosennego przesilenia, gdy czujemy się słabo, źle znosimy zmiany temperatury, a nasze cera jest szara i matowa. W medycynie ludowej to warzywo było nazywane zdrowiem dla ciała. Była wykorzystywana jako lek na pasożyty jelit, owrzodzenia skóry. Znano także jej zastosowanie jako środka do dezynfekcji jamy ustnej czy przewodu pokarmowego.