• sob.. kw. 20th, 2024

Sól bywa zabójcza

ByRedaktor wyf.pl

lut 6, 2019

Nie ważne, czy kupujemy coś słodkiego, czy raczej wytrawnego, we wszystkich produktach jest sól, sami też używamy soli w kuchni i niestety często w żaden sposób nie ograniczamy jej ilości w potrawach, bo wydaje nam się, że bez soli nie można osiągnąć pożądanego smaku potrawy. Owszem ma ona znaczenie dla smaku, ale możemy znacznie ograniczyć jej ilość stosując zioła.
Sól przede wszystkim wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie. Spuchnięte nogi, trudności w walce z nadprogramowymi kilogramami – to może być efekt spożywania zbyt dużej ilości soli.
Musisz też pamiętać o naszym ciśnieniu, jeśli mamy jakiekolwiek problemy z ciśnieniem, nie możemy w żaden sposób jeść zbyt dużo słonych potraw. Do tego dochodzi jeszcze kwestia problemu z nerkami.
Ograniczając sól dbamy o nasze zdrowi i teraz i w przyszłości, ten dobry nawyk naprawdę może nam pomóc. Musimy tylko przyzwyczaić się do używania w kuchni większej ilości ziół, które w rzeczywistości mogą stanowić naprawdę doskonały zamiennik soli kamiennej, a zamiast tej w mniejszej ilości używajmy soli morskiej.