• pt.. kw. 26th, 2024

Sól – czy warto po nią sięgać?

ByRedaktor wyf.pl

mar 17, 2019

Sól to związek chemiczny i najpopularniejsza na świecie przyprawa, która powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, a także znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na choroby związane z układem sercowo-naczyniowym. Sól przyczynia się również do rozwoju otyłości, a także cukrzycy typu II. W ostatnim czasie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła, aby zmniejszyć dzienne spożycie soli do 5 gramów na dobę. Jeszcze w latach 80-tych w szkołach uczono dzieci, że sól jest substancją niezbędną dla zachowania dobrego zdrowia, a także sił. Większość ludzi nie jest w stanie wyobrazić sobie kanapki, zupy, sałatki, czy ziemniaków bez tego słonego dodatku. Jednakże naukowcy coraz częściej ostrzegają przed szkodliwym działaniem soli na organizm. A najwięksi przeciwnicy chlorku sodu określają go nawet białym śmieciem. Jeśli chodzi o mieszkańców Polski, okazuje się, że uwielbiają oni sól. Z badań statystycznych prowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia wynika, że Polacy przodują w spożyciu soli, w porównaniu do mieszkańców innych krajów Europy.