Zbilansowana dieta to przede wszystkim regularne posiłki, skomponowane w sposób przemyślany, pełne świeżych składników, przygotowywane we własnej kuchni. W dzisiejszych czasach ciężko połączyć wszystkie elementy w całość. Kiedy dodamy jeszcze wytrwałość i czas niezbędny do tworzenia jadłospisu – zadanie wydaje nam się niewykonalne. W takiej sytuacji warto skorzystać z pomocy profesjonalnego dietetyka, który wykona za nas pierwszy etap – ułożenie szczegółowego planu, w oparciu o informacje na temat naszego stylu życia, potrzeb, tolerancji i nietolerancji pokarmowych itp. Drugi etap możemy wykonać sami, jak również skorzystać z usług restauracji, które specjalizują się w tworzeniu kompleksowych lunch-boxów na cały dzień.
Zostańmy jednak przy warunkach domowych. Aby zapewnić regularność posiłków, a jednocześnie – pracując poza domem – warto pomyśleć o formie przechowywania jedzenia w odpowiednich pojemniczkach. Codziennie rano przygotowujemy ich minimum pięć i zabieramy ze sobą, spożywając o równych godzinach.