Warzywa to podstawowe źródło witamin oraz mikroelementów. Dzięki tego rodzaju produktom możliwe jest dostarczenie do organizmu niezbędnych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa powinny stanowić codzienny dodatek oraz przekąski – zarówno w szkole, w domu, w pracy. Warzywa powinniśmy jeść przede wszystkim w formie nieprzetworzonej, czyli nie poddanej termicznej obróbce. Podczas gotowania czy sparzania warzyw tracą one wiele cennych składników odżywczych. Jak przygotowywać warzywa, aby móc zapewnić sobie i rodzinie zdrowy posiłek? Z pewnością warzywa warto kupować w sklepach warzywnych – omijajmy duże supermarkety – warzywa tam mogą okazać się nieco stare, powiędnięte. Warzywa powinny być jędrne, nie posiadać oznak choroby czy starości. Podczas przygotowania warzyw unikajmy używania stalowych noży – warto wykorzystać noże ceramiczne, które również pozwolą na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Warzywa warto łączyć ze sobą i uzupełniać sosami.