• czw.. kw. 25th, 2024

Warzywa zimą – czy to możliwe?

ByRedaktor wyf.pl

kw. 20, 2019

Warzywa stanowią dla człowieka najcenniejsze, naturalne źródło witamin i mikroelementów. Warzywa powinny stanowić więc codzienny element naszej diety. Warto pamiętać o tym, aby warzywa były nieprzetworzone, świeże – tylko wtedy zachowują maksimum swoich właściwości odżywczych. Co jednak robić poza sezonem, kiedy w pełni możemy cieszyć się nowalijkami? Większość z nas zimą sięga po mrożone warzywa w torebkach lub też przetwory poczynione latem. Czy to jedyne wyjście? Niekoniecznie. Warto zaglądać raz na jakiś czas do znajomych sklepów warzywnych, gdyż nawet zimą zaoferują nam one ciekawe rozwiązania. jakie warzywa możemy jeść świeże zimą? Z pewnością warto szukać pomidorków koktajlowych – mają niezwykle ciekawy smak i posiadają tak samo wiele cennego potasu, co klasyczne pomidory. Kolejnym rozwiązaniem jest wykorzystywanie ogórków, papryki, różnorodnych sałat – nawet niewielki dodatek warzywny sprawi, iż każdy posiłek stanie się bardziej wartościowy. Warto również sięgać po warzywa w płynie – liczne sorki warzywne to także doskonały sposób na uzupełnienie diety.