Ważne składniki pokarmowe
- 225 Views
- Redaktor wyf.pl
- 7 stycznia 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Człowiek je po to, by zaspokoić głód, dostarczyć organizmowi potrzebnej mu do życia energii. Nie jest to jednak równoznaczne z racjonalnym żywieniem. Racjonalne odżywianie polega na wielorakich i różnorodnych potrzeb organizmu. Dzisiaj już dysponujemy odpowiednią wiedzą, która nam pozwala opracować zasady żywienia w pełni zaspokajające nasze potrzeby. Dobrze zbilansowana dieta doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale zapobiega wielu chorobom. Do podstawowych składników pokarmowych należą: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Składniki budulcowe przyczyniają się do odpowiedniej budowy organizmu. Natomiast witaminy i składniki mineralne regulują proces przemiany materii. Tłuszcze, węglowodany są odpowiedzialne za gospodarkę energetyczną organizmu. Pokarm, który spożywamy, musi być odpowiednio zbilansowany. Składników nie powinno być zbyt dużo albo zbyt mało. Każdy niedobór lub nadmiar mogą powodować określone choroby organizmu. Z tego powodu dobrze jest zachować różnorodność. Wszystkie diety eliminujące są z reguły nieprawidłowe.

- 24 lutego 2021
Ryby w codziennej diecie
- 9 stycznia 2021
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
- 9 października 2020
Czym jest dieta ketogeniczna?
- 7 sierpnia 2020
Ryby w codziennej diecie
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Spalacze wspomagające odchudzanie
Zwiększenie masy mięśniowej czarny furiat
Street workout trening i jego zalety
Poprawa siły mięśni ramion
Trening przed maratonem