Ważne składniki pokarmowe
- 494 Views
- Redaktor wyf.pl
- 7 stycznia 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Człowiek je po to, by zaspokoić głód, dostarczyć organizmowi potrzebnej mu do życia energii. Nie jest to jednak równoznaczne z racjonalnym żywieniem. Racjonalne odżywianie polega na wielorakich i różnorodnych potrzeb organizmu. Dzisiaj już dysponujemy odpowiednią wiedzą, która nam pozwala opracować zasady żywienia w pełni zaspokajające nasze potrzeby. Dobrze zbilansowana dieta doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale zapobiega wielu chorobom. Do podstawowych składników pokarmowych należą: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Składniki budulcowe przyczyniają się do odpowiedniej budowy organizmu. Natomiast witaminy i składniki mineralne regulują proces przemiany materii. Tłuszcze, węglowodany są odpowiedzialne za gospodarkę energetyczną organizmu. Pokarm, który spożywamy, musi być odpowiednio zbilansowany. Składników nie powinno być zbyt dużo albo zbyt mało. Każdy niedobór lub nadmiar mogą powodować określone choroby organizmu. Z tego powodu dobrze jest zachować różnorodność. Wszystkie diety eliminujące są z reguły nieprawidłowe.

- 4 kwietnia 2022
Znaczenie snu
- 13 marca 2022
Zażywaj leki
- 23 lutego 2022
Pozbądź się kataru na dobre
- 3 stycznia 2022
Znaczenie snu
Zażywaj leki
Pozbądź się kataru na dobre
Zadbaj o psychikę
Skuteczny sposób na zakwasy
Piękne ciało niezależnie od wieku
Problemy z używkami
Jak należy dbać o zęby?