• sob.. kw. 20th, 2024

Zielona herbata – magiczny napój?

ByRedaktor wyf.pl

sty 30, 2019

Zielona herbata jest znana od ponad pięciu tysięcy lat. Oprócz walorów smakowych posiada także bardzo szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Swoje cenne właściwości zawdzięcza procesowi obróbki. Aby powstała zielona herbata, liście muszą zostać przerobione nie później niż w godzinę od ich zerwania, zanim zaczną fermentować. Dzięki temu, że liście herbaty zielonej nie są poddawane procesom fermentacji, zachowują właściwie wszystkie cenne substancje. Według opinii mieszkańców Japonii, regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 różnych schorzeń. W zielonej herbacie znajdujemy szeroki wachlarz różnych substancji o udowodnionym korzystnym działaniu na organizm człowieka. Przede wszystkim zaliczyć możemy tutaj cały zestaw polifenoli wykazujących różnorodne działanie, a także związki należące do grupy katechin będących bardzo silnym antyoksydantami. W zielonej herbacie znajdują się także garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, a także witaminy (w tym A, B, C, E). Zielona herbata to także źródło wapnia, potasu, miedzi, cynku oraz manganu czy fluoru.