Gruszki są owocami od wieków cenionymi ze względu na właściwości oraz wartość odżywczą. Już w starożytności pito napar z tych owoców w czasie przeziębienia, gorączki czy przy uporczywym kaszlu. Pieczone owoce były z kolei wykorzystywane w czasie dolegliwości trawiennych, a smażone powszechnie stosowano dla ogólnego wzmocnienia organizmu. W obecnych czasach, naukowcy poleają gruszki osobom, które chcą usprawnić pracę szarych komórek (czyli po prostu swojego mózg) a także tarczycy. Gruszki należą do wąskiego grona owoców, które zawierają cenny dla tarczycy pierwiastek, czyli jod. Ponadto na tle wszystkich owoców wyróżniają się dzięki dużej zawartości boru. Jest to pierwiastek, który wspomaga pracę szarych komórek, a także poprawia możliwość koncentracji. Bor jest również ważny dla prawidłowej gospodarki mineralnej organizmu, a dokładniej dla gospodarki wapniowej. Jako pierwiastek, bor zapobiega procesom związanym z utratą wapnia z kości. Dzięki temu jedząc gruszki (ale tylko te dobrze dojrzałe), chronimy swój organizm przed niebezpieczną dla układu kostnego osteoporozą.