Te dostępne w sklepach są niebieskie i pachną gumą do życia. Czy może to dobrze o nich świadczyć? Izotoniki wiodących producentów tego typu żywności są stworzone przede wszystkim dla sportowców, osób, które niemal natychmiast wymagają nawodnienia i wyrównania równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli jednak wybierasz się na rower lub na plażę – z powodzeniem możesz stworzyć zdrowy i smaczny, domowy izotonik.
Do przyrządzenia nawadniającego napoju będziesz potrzebować letniej wody, miodu lub brązowego cukru, cytryny oraz świeżych liści mięty. Jeśli nie tolerujesz smaku cytrynowego, możesz zastąpić go sokiem malinowym, wiśniowym, czy jabłkowym.
Najistotniejszy moment w tworzeniu izotoniku, to rozpuszczenie w lekko ciepłej wodzie miodu, cukru oraz cytryny. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Na tym etapie możemy dodać również liście mięty, lekko je rozcierając i uwalniając aromat. Teraz całość dopełniamy wodą. Najlepiej przyswajalny izotonik ma temperaturę około 8 stopni Celsjusza.