Wiele mówi się o prawidłowym odżywianiu każdego dziecka, szczególnie w okresie wczesnoszkolnym. Dzieci coraz częściej nie przynoszą do szkoły drugiego śniadania ani nie korzystają ze szkolnej stołówki, a rodzice zamiast przygotować dziecku zdrowy, domowy posiłek, wolą dać mu do kieszeni kilka złotych, aby samodzielnie kupił sobie coś w szkolnym sklepiku. Sytuacja ta zaowocowała nie tylko wzrostem dzieci otyłych, ale również przypadków próchnicy. Dlaczego? W szkolnych sklepikach dzieci kupowały produkty o niskiej wartości odżywczej: chipsy, rogaliki nadziewane, słodycze oraz słodką wodę gazowaną. W szkołach rozpoczęto akcję informującą rodziców o tym, jak istotne jest przygotowanie dla dziecka zdrowego drugiego śniadania. Na podstawie kolejnych zarządzeń ze szkolnych sklepików zniknęły słodycze oraz niezdrowe przekąski. Wprowadzono liczne warzywa oraz kanapki z dodatkiem warzyw. Zdrowe drugie śniadanie ma niebagatelny wpływ na zdrowie dziecka – istotne jest, aby było przygotowane ze świeżych składników.