Często przechodząc na dietę stajemy się wyczuleni na punkcie pewnych artykułów spożywczych. Ślepo wierzymy gazetom, które sugerują, żeby nie jeść tłuszczów, a na węglowodany w ogóle nie spoglądać. Na szczęście moda na taką dietę mija i jeśli chodzi o odchudzanie stajemy się coraz bardziej racjonalni, zaczynamy rozumieć, że podstawą nie jest eliminacja, a reedukacja i właściwe proporcje.
Szczególnie często podczas diety odchudzającej rezygnujemy z tłuszczów. Niestety nie jest to dobry krok, chociaż faktycznie tłuszcze mają dużo kalorii. Unikajmy tłuszczów odzwierzęcych i stawiamy na oliwę, olej lniany, kokosowy. Takie oleje zwierają całe mnóstwo ważnych dla naszego organizmu substancji.
Oczywiście powinniśmy ograniczyć smażenie na oleju, ale głównie ze względu na te panierki, które używamy do mięs, a które wchłaniają olbrzymie ilości oleju. Starajmy się raczej piec, czy gotować na parze. Tłuszcze lepiej dodać do zdrowej sałatki, a jeśli już ich używamy to nie do mięs obtoczonych w mące i bułce tartej, bo to zdecydowanie zagraża naszej sylwetce.