Warzywa i owoce powinny stanowić codzienność na naszym talerzu – posiadają wiele witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z pewnością warto również częściej spożywać te warzywa, które nieco bagatelizujemy, gdyż są ciężko dostępne lub sezonowe. Takimi warzywami są rośliny strączkowe, które charakteryzują się przede wszystkim obecnością dużej ilości naturalnego, roślinnego białka. Białko to cenione jest przede wszystkim przez osoby niejedzące mięsa, jednak wiele mówi się o wprowadzaniu tego elementu do codziennej diety również przez “mięsożerców”. Co zaliczamy do roślin strączkowych jadalnych? Z pewnością groszek jadalny, bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja. W Polsce mamy dostęp do nich nie tylko w sezonie, ale i poza nim – nasiona tych roślin dostępne są w formie suszonej – przed spożyciem należy wymoczyć je, aby odzyskały sprężystość oraz walory smakowe. Rośliny tego typu mogą być spożywane zamiennie do ziemniaków lub też innych produktów. Świetnie sprawdzają się również w licznych sałatkach