To zwykle nasze mamy i babcie wprowadzają nas w tajniki kuchni. Ich rady są bezcenne, ale z paru kulinarnych rozwiązań, które funkcjonowały kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu, można, a nawet należy zrezygnować i to z korzyścią dla zdrowia.
Może niełatwo ci w ten fakt uwierzyć, ale w kuchni całkowicie zbędna okazuje się śmietana. Praktycznie w każdym, najmniejszym nawet sklepie spożywczym spotykamy produkt, który jest jej doskonałym zamiennikiem. To jogurt naturalny! Ma o wiele mniejszą zawartość tłuszczu, więc nie dostarcza nam zbędnych kalorii. Znajdują się w nim cenne żywe kultury bakterii jogurtowych, które zbawiennie działają na nasz układ trawienny. Produkt ten to także bogate źródło wapnia chroniącego przed wystąpieniem osteoporozy.
Spróbuj, nie zawiedziesz się! Zupę możesz zabielić jogurtem, pomidorową sałatkę też możesz ozdobić kleksem gęstego jogurtu, a nie kalorycznej śmietany. Nawet najsmaczniejsze desery także przygotujesz z jego wykorzystaniem. Gwarancja smaku i lepszego zdrowia!