• śr.. kw. 24th, 2024

Aronia właściwości lecznicze

ByRedaktor wyf.pl

lip 12, 2019

Owoce aronii są nieprzecenione w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Są one bogate w witaminę P, zaliczaną do grupy bioflawonoidów, czyli chemicznych substancji występujących w roślinach. Bioflawonoidy należą do barwników roślinnych nadających kolor owocom. Dodatkowo pełnią także funkcje ochronne. Biorą udział w obronie roślin przed bakteriami, wirusami czy grzybami, ale także przed szkodliwym działaniem słońca czy różnego rodzaju insektami. Kiedy bioflaonoidy razem z pokarmem roślinnym wnikają do naszych organizmów w nich również bardzo intensywnie pracują. Bioflawonoidy działają zarówno jak witaminy, a także są cennymi przeciwutleniaczami. Wśród flawonoidów zawartych w aronii możemy wyróżnić – rutynę i kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Są to substancje organiczne, które wykazują wysoką aktywność oraz dużą skuteczność w procesie zwalczania wolnych rodników. Flawonoidy to nie jedyna grupa związków występujących w soku aroniowym, ale z pewnością na tyle ważna, że warto po niego sięgać w ciągu całego roku.