• niedz.. lis 27th, 2022

Jak pozbyć się nudności

ByRedaktor wyf.pl

lip 12, 2019

Jak wiadomo, nudności są bardzo nieprzyjemnie, jednak tak naprawdę bardzo ciężko jest je opisać. Najlepiej, jeśli mówi sie, że jest to bardzo subiektywne odczuwanie potrzeby zwymiotowania. Tak naprawdę nudności mogą, ale wcale nie muszą towarzyszyć czynności wymiotowania. Osoby, które męczą nudności naprawdę nie mają łatwego życia, zwłaszcza dlatego, że ludzie nie chcą od razu sięgać po leki przepisane przez farmaceutę, ponieważ nie jest to oczywiście za zdrowe. Na szczęście, istnieje kilka skutecznych domowych sposobów na nudności. Przede wszystkim powinniśmy postawić na zioła. Dowiedziono bowiem, że są one po prostu doskonałe w przypadku łagodzenia objawów nudności. Co więcej, będą także wspomagały nasze trawienie, będą uspokajać i działać łagodząco na nasz jakże przecież delikatny żołądek. Kolejną rzeczą, która pomaga w zwalczaniu nudności jest także imbir, czyli najbardziej znana przyprawa z dalekich Indii. Co więcej, imbir ma jeszcze jedną zaletę. Może być stosowany nawet przez kobiety w ciąży, a jak wiadomo nudności są w tym stanie naprawdę powszechne. Warto wspomnieć także o tym, że imbir będzie pomagał w każdej niemal postaci, czy to w postaci kapsułek czy herbaty imbirowej, a nawet piwa. Nietrudno się domyślić, że trzecia opcja jest najchętniej stosowane zwłaszcza przez mężczyzn.
Pomidory to jedne z chętniej zjadanych w Polsce warzyw. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomidory korzystnie działają na procesy odpornościowe zachodzące w organizmie, a zawartość bromu powoduje, że pomidory są cenne dla pracy układu nerwowego.
Pomidory warto jeść, jeśli chcemy podnieść odporność organizmu lub przyspieszyć gojenie się ran. Pomidor ważący około 180 g, zapewnia około 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która sprzyja zarówno prawidłowym procesom odpornościowym, jak również uczestniczy w procesie gojenia się ran. Ponadto w pomidorach znajduje się dużo witaminy E, wystarczy jeden owoc, aby pokryć 25% dziennego zapotrzebowania na nią. Zawarty w nich beta karoten jest z kolei odpowiedzialny za neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników. W pomidorach znajdują się także witaminy z grupy B, witamina PP oraz K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, są one bogatym źródłem potasu, zawierają też wapń, magnez i żelazo oraz niewielkie ilości miedzi, manganu i kobaltu.
Czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe dzięki zmniejszeniu lepkości krwi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku działania popularnej aspiryny. Czosnek oddziałuje także na śródbłonek naczyń krwionośny, powodując ich rozkurcz. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu zawałów serca i udarom mózgu. Dodatkowo hamuje powstawanie zmian miażdżycowych. Regularne jedzeniu czosnku sprzyja także poprawie elastyczności naczyń krwionośnych. To z kolei usprawnia przepływ krwi w organizmie. Czosnek hamuje również enzym ACE, którego rolą jest udział w regulacji ciśnienia krwi. Regularne jedzenie czosnku obniża ciśnienie nawet o 10%.
Kolejną zaletą czosnku jest jego wpływ na funkcje układu pokarmowego. Czosnek powoduje przyspieszoną i zwiększoną produkcję żółci, a także korzystnie wpływa na pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć. Warto go więc stosować do przyprawiania mięs i innych tłustych i ciężko stawnych potraw. Czosnek jest także skuteczny w obronie organizmu przed pasożytami układu pokarmowego – owsikami, glistami czy tasiemcom.
Jabłka to bardzo popularne w Polsce owoce, które powinien zjadać każdy z nas,Zawarte w jabłkach substancje o charakterze antyoksydantów (głównie kwercetyna) pomagają zapobiegać powstawaniu raka jelita grubego i wątroby a także chronią układ nerwowy przed nadmiernym stresem, a tym samym zapobiegają rozwojowi chorób wieku starczego – chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Świeże jabłka to także doskonałe źródło lekkostrawnego błonnika. Duże ilości pektyn zawarte są szczególnie w skórce i gnieździe nasiennym. Pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z trucizn. W czasie trawienia wiążą się z metalami ciężkimi tworząc nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Dużo jabłek powinni jeść mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych, a także ci, którzy w pracy mają częsty kontakt ze związkami toksycznymi. Zawarte w jabłkach pektyny korzystnie działają także na florę bakteryjną, zapobiegają powstawaniu zaparć regulując perystaltykę jelit, obniżają poziom wchłaniania cholesterolu i dzięki temu chronią przed miażdżycą i zawałem serca.
Cytryny bywają także stosowane jako doskonały środek na dolegliwości takie jak zapalenie żołądka, problemy z krążeniem krwi, czy stwardnienie ścian arteryjnych. Korzystnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych i krwawienie z dziąseł. Sok z cytryny można stosować w przypadku szkarlatyny i infekcji układu oddechowego. Pozytywnie oddziałuje na pracę wątroby i trzustki, poprawia apetyt. Można go także używać jako środek łagodzący w przypadku nadkwasoty żołądkowej, wrzodów, artretyzmu, skazy moczanowej, czy reumatyzmu. Bywa także polecany w przypadku stwierdzenia chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, głównie jelit.
W formie płukanki, sok z cytryny można stosować w przypadku bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz wrzodów jamy ustnej. Zewnętrznie, do nacierania można go także stosować na trądzik, grzybicę odmrożenia, użądlenia, afty, oparzenia słoneczne czy brodawki. Doskonale się sprawdza jako tonik dla osób o tłustej cerze. Cytryna jest pomocna w leczeniu opryszczki, w walce z żylakami. Mogą ją także stosować osoby o skłonności do powstawania siniaków.
Maliny to owoc pochodzące z wieloletniej rośliny należącej do rodziny różowatych, która występuje dziko lub też jest uprawiana przez człowieka praktycznie na całym świecie. Dzikie maliny występują w Europie i większej części Azji. W naszym kraju występuje pospolicie. Dzikie maliny można spotkać w zaroślach, lasach, polach, na zboczach gór, parkach, a jako roślina uprawna pospolicie występuje w ogrodach. Lecznicze zastosowanie znalazły zarówno aromatyczne owoce jak i liście malin. Liście zawierają liczne kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, garbniki oraz witaminy. Wiosną i latem powinno się zbierać młode pędy malin, a następnie suszyć w miejscu przewiewnym i zaciemnionym. Do suszenia nadają się kwiaty, liście a także owoce. Liście malin wykazują działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Wyciągi z liście powodują rozkurcz mięśni gładkich w jelitach, naczyniach krwionośnych i macicy. Powinny je stosować kobiety cierpiące na typowo kobiece przypadłości. Są polecane w przypadku zaburzeń miesiączkowania, a także w upławach.