• sob.. kw. 20th, 2024

Aronia – właściwości lecznicze

ByRedaktor wyf.pl

maj 10, 2019

Aronia jest krzewem, którego owoce są bogate w liczne substancje o działaniu biologicznym, które w organizmie człowieka pełnią istotne funkcje. Wyróżnić można szeroką grupę bioflawonoidów, wśród których w dużych ilościach występują rutyna, kwescetyna, katechiny, antocjany oraz leukocyjany. Oprócz bioflawonoidów owoce zawierają dużą ilośc witamin: C, PP, B2, B9 (kwas foliowy), oraz witaminę E. Zawarte w aronii bioflawonoidy sprzyjają zwiększeniu wchłaniania witaminy C, która z kolei bardzo korzystnie wpływa na działanie innego antyoksydanta, jakimi jest witamin E. Tak licznie reprezentowana grupa przeciwutleniaczy wspomaga mechanizmy obronne organizmu. Pomagają one w obronie komórek przed wolnymi rodnikami. Te aktywne formy tleny mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek nowotworowych. Aronia zawiera również bardzo cenne makro oraz mikroelementy, w tym wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, bor oraz jod. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.