• sob.. lis 23rd, 2024

Brokuły – jak zachować ich cenne właściwości?

ByRedaktor wyf.pl

mar 5, 2019

Dzięki zawartości sulforafanu, brokuły wykazują cenne dla zdrowia człowieka właściwości przeciwrakowe. Należy jednak pamiętać, że tą cenną cechę zachowują jedynie warzywa blanszowane w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni Celsjusza. Powyżej 76 stopni dochodzi do zniszczenia myrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za produkcje sulforafanu. W związku z tym, że proces blanszowania w wysokiej temperaturze jest wstępnym przygotowaniem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie będą zachowywały zdolności do wytwarzania sulforafanu. Przez to stracą także swoje właściwości antynowotworowe. Rozwiązaniem, które pozwala na zachowanie właściwości antyrakowych jest przygotowywanie brokułu poprzez gotowanie na parze przez maksymalnie 3 do 4 minut. Innym sposobem będzie spożywanie gotowanych warzyw w połączeniu z produktami, które zawierają aktywną mirozynazę. Należą do nich m.in. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, a także wszystkie surowe warzywa kapustne. Dzięki temu, w brokułach dużo szybciej będzie zachodził proces aktywacji właściwości przeciwnowotworowe.