Brokuły – jak zachować ich cenne właściwości?
- 333 Views
- Redaktor wyf.pl
- 5 marca 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Dzięki zawartości sulforafanu, brokuły wykazują cenne dla zdrowia człowieka właściwości przeciwrakowe. Należy jednak pamiętać, że tą cenną cechę zachowują jedynie warzywa blanszowane w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni Celsjusza. Powyżej 76 stopni dochodzi do zniszczenia myrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za produkcje sulforafanu. W związku z tym, że proces blanszowania w wysokiej temperaturze jest wstępnym przygotowaniem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie będą zachowywały zdolności do wytwarzania sulforafanu. Przez to stracą także swoje właściwości antynowotworowe. Rozwiązaniem, które pozwala na zachowanie właściwości antyrakowych jest przygotowywanie brokułu poprzez gotowanie na parze przez maksymalnie 3 do 4 minut. Innym sposobem będzie spożywanie gotowanych warzyw w połączeniu z produktami, które zawierają aktywną mirozynazę. Należą do nich m.in. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, a także wszystkie surowe warzywa kapustne. Dzięki temu, w brokułach dużo szybciej będzie zachodził proces aktywacji właściwości przeciwnowotworowe.

- 4 kwietnia 2022
Znaczenie snu
- 13 marca 2022
Zażywaj leki
- 23 lutego 2022
Pozbądź się kataru na dobre
- 3 stycznia 2022
Znaczenie snu
Zażywaj leki
Pozbądź się kataru na dobre
Zadbaj o psychikę
Skuteczny sposób na zakwasy
Piękne ciało niezależnie od wieku
Problemy z używkami
Jak należy dbać o zęby?