Brokuły – jak zachować ich cenne właściwości?
- 143 Views
- Redaktor wyf.pl
- 5 marca 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Dzięki zawartości sulforafanu, brokuły wykazują cenne dla zdrowia człowieka właściwości przeciwrakowe. Należy jednak pamiętać, że tą cenną cechę zachowują jedynie warzywa blanszowane w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni Celsjusza. Powyżej 76 stopni dochodzi do zniszczenia myrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za produkcje sulforafanu. W związku z tym, że proces blanszowania w wysokiej temperaturze jest wstępnym przygotowaniem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie będą zachowywały zdolności do wytwarzania sulforafanu. Przez to stracą także swoje właściwości antynowotworowe. Rozwiązaniem, które pozwala na zachowanie właściwości antyrakowych jest przygotowywanie brokułu poprzez gotowanie na parze przez maksymalnie 3 do 4 minut. Innym sposobem będzie spożywanie gotowanych warzyw w połączeniu z produktami, które zawierają aktywną mirozynazę. Należą do nich m.in. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, a także wszystkie surowe warzywa kapustne. Dzięki temu, w brokułach dużo szybciej będzie zachodził proces aktywacji właściwości przeciwnowotworowe.

- 9 stycznia 2021
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
- 9 października 2020
Czym jest dieta ketogeniczna?
- 7 sierpnia 2020
Spalacze wspomagające odchudzanie
- 24 czerwca 2020
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Spalacze wspomagające odchudzanie
Zwiększenie masy mięśniowej czarny furiat
Street workout trening i jego zalety
Poprawa siły mięśni ramion
Trening przed maratonem
Spalacze – co powinniśmy o nich wiedzieć?