• czw.. kw. 25th, 2024

Brokuły na talerzu

ByRedaktor wyf.pl

maj 13, 2019

brokuły to jedne z najchętniej wykorzystywanych warzyw w Polsce – nie są drogie, ich zastosowanie jet niezwykle szerokie, dodatkowo posiadają również wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które poprawiają kondycję naszego organizmu oraz skóry. Brokuły znane są przede wszystkim jako dodatek do dań głównych – podaje się je w formie ugotowanej. Wiele osób uważa jednak iż brokuły powinny być podawane lekko twarde lub też całkowicie na surowo – to właśnie wtedy zachowują maksimum swoich wartości odżywczych. Brokuły podawać można przede wszystkim w sałatkach – doskonale komponują się z ugotowanymi jajkami oraz pomidorami. Dodatkowo urozmaicenie takiej sałatki sosem czosnkowym sprawi, iż potrawa idealnie sprawdzi się podczas letniego wieczoru przy grillu. Brokuły podawać można również jako obsmażone cząstki – zazwyczaj panieruje się je wcześniej w bułce tartej z dodatkiem ziół i obsmaża na minimalnej ilości tłuszczu. Tak przygotowane są wspaniałą i oryginalną przystawką. Brokuły dostępne są praktycznie cały rok.