Brokuły, a także kiełki tej rośliny posiadają bardzo cenny wpływ na zdrowie człowieka. Warto zwrócić uwagę, że pomagają między innymi chronić przed rozwojem wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Zawarty w tych bardzo popularnych, zielonych warzywach organiczny związek należący do grupy antyutleniaczy – sulforafan, niszczy Helicobacter pylory, czyli bakterie, które mogą przyczyniać się do rozwoju wrzodów. Działanie tych szkodliwych bakterii może także prowadzić do powstawania szeregu innych zaburzeń, w tym do zapalenia błony śluzowej żołądka, a także zapalenia przełyku. Mogą także uczestniczyć w procesach związanych z rozwojem raka żołądka. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore wynika, że sulforafan zawarty w brokułach zabija bakterie Helicobacter pylori niezależnie od tego, czy znajdują się one wewnątrz czy też na zewnątrz komórek błony śluzowej żołądka. Dodatkowo, sulforafan zabija także te szczepy bakterii, które stają się odporne na powszechnie stosowane antybiotyki.