• sob.. lis 23rd, 2024

Brokuły – właściwości antyrakowe

ByRedaktor wyf.pl

mar 16, 2019

Zielone kalafiory, czyli warzywa szerzej znane pod nazwą brokuł, słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje ich wyjątkowe działanie antynowotworowe. Jest ono związane przede wszystkim z zawartością sulforafanu, czyli substancji o silnych właściwościach antynowotworowych. Sulforafan przyczynia się do blokowania powstawania nowotworowych mutacji w DNA człowieka, a w przypadku już powstałych komórek rakowych – ułatwia ich likwidację z organizmu. Obecny w brokułach sulforafan może uchronić nas przed rakiem prostaty, rakiem piersi, jelita grubego czy płuc. Warunkiem który musi być spełniony, aby zawarty w brokułach sulforafan wykazywał swoje właściwości jest jednak to, aby warzywo zostało odpowiednio ugotowane. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że brokuły zachowują właściwości antynowotworowe jeśli są blanszowane w temperaturze 76 stopni C, a nie w 86 st. C, jak było powszechnie praktykowane do tej pory. W przegotowanych warzywach niszczony zostaje enzym niezbędny do funkcjonowania sulforafanu.