Zielone kalafiory, czyli warzywa szerzej znane pod nazwą brokuł, słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje ich wyjątkowe działanie antynowotworowe. Jest ono związane przede wszystkim z zawartością sulforafanu, czyli substancji o silnych właściwościach antynowotworowych. Sulforafan przyczynia się do blokowania powstawania nowotworowych mutacji w DNA człowieka, a w przypadku już powstałych komórek rakowych – ułatwia ich likwidację z organizmu. Obecny w brokułach sulforafan może uchronić nas przed rakiem prostaty, rakiem piersi, jelita grubego czy płuc. Warunkiem który musi być spełniony, aby zawarty w brokułach sulforafan wykazywał swoje właściwości jest jednak to, aby warzywo zostało odpowiednio ugotowane. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że brokuły zachowują właściwości antynowotworowe jeśli są blanszowane w temperaturze 76 stopni C, a nie w 86 st. C, jak było powszechnie praktykowane do tej pory. W przegotowanych warzywach niszczony zostaje enzym niezbędny do funkcjonowania sulforafanu.