Będąc na diecie szukamy różnych sposobów, które pomogą nam osiągnąć upragnioną sylwetkę. Jednym ze znanych sprzymierzeńców tego procesu mogą stać się ostre papryczki chili. Stanowią one źródło alkaloidu znanego pod nazwą kapsaicyna. To ona odpowiada za wrażenie ciepła na języku podczas jedzenia papryczek, a także jest źródłem wyraźnego pikantnego smaku tych warzyw. Kapsaicyna przyczynia się do stymulowania w organizmie ciepła, a tym samym sprzyja przyspieszeniu tempa przemiany materii. Ponieważ z procesem produkcji ciepła w organizmie związane jest pochłanianie bardzo dużych ilości ciepła, oznacza to że kapsaicyna w skuteczny sposób pomaga walczyć z kaloriami, a tym samym z tkanką tłuszczową. Warto pamiętać, że działanie tej substancji utrzymuje się nawet do 30 minut. Należy jednak uważać i nie używać papryczek w nadmiarze, ponieważ mogą spowodować podrażnienia błony śluzowej żołądka. Ponadto, papryczka ma nie tylko wyraźnie ostry smak, ale również może w niektórych przypadkach powodować uczulenia. Najlepiej wprowadzać ją do diety stopniowo.