Kolor owoców i warzyw może wiele powiedzieć o ich właściwościach i zawartości witamin oraz minerałów. Te zabarwione na czerwono są bogatym źródłem przeciwutleniaczy – antyocyjanu i likopenu. Związki te chronią przed starzeniem się i rozwojem nowotworów. Znajdziesz w nich także potas, mangan i kwas foliowy. Te zdrowe, czerwone przysmaki wzmacniają układ krążenia, wspomagają układ odpornościowy, mają też działanie przeciwzapalne. Sięgaj po nie, gdy w twoim organizmie brakuje witaminy A , C lub K, na pewno pomogą uzupełnić ich deficyt.
Zaproś na swój stół pomidory, czerwoną paprykę, wiśnie, czereśnie, truskawki, żurawinę czy maliny. Możliwości ich wykorzystania w kuchni są nieskończone. Od dań wytrawnych po słodkie desery – każdy znajdzie coś dla siebie. Za pomocą tych pięknie, intensywnie zabarwionych produktów poprawią się też wartości estetyczne dań. Talerz wygląda ciekawiej, potrawy zachwycają swym optymistycznym kolorem. Korzystaj więc z dobrodziejstw natury jak najczęściej.