Czerwona herbata (Pu-erh, Oolong, Puszong)jest skuteczna nie tylko w przypadku osób odchudzających się, ale także pomaga obniżyć cholesterol, a także chroni zęby przed próchnicą. Przez Chińczyków, czerwona herbata nazywana jest smoczą herbatą. W czasach PRL była codziennym napojem Polaków. W tamtym okresie była najtańsza i najbardziej dostępna, ale co ciekawe mało kto zdawał sobie sprawę, że ta herbata o brunatnym kolorze, pachnąca ziemnią jest prawdziwym rarytasem. Czerwona herbata występuje w kilku odmianach, a wszystkie należą do herbat półfermentowanych. Są one produkowane głównie w południowo-wschodnich rejonach Chin, a także na Tajwanie. W przypadku odmiany Puszong proces fermentacji jest krótki i jest ona wykorzystywana do produkcji np. herbat jaśminowych. Z kolei odmiana Pu-erh wykazująca wysoką skuteczność w walce z nadmiarem kilogramów, po procesie fermentacji powinna dodatkowo jeszcze dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a równocześnie najdroższe są herbaty, które leżakują 50 lat lub więcej.