Gruszki – dla tarczycy i mózgu
- 216 Views
- Redaktor wyf.pl
- 4 marca 2019
- Zbiór wskazówek i porad
Gruszki są owocami od wieków cenionymi ze względu na właściwości oraz wartość odżywczą. Już w starożytności pito napar z tych owoców w czasie przeziębienia, gorączki czy przy uporczywym kaszlu. Pieczone owoce były z kolei wykorzystywane w czasie dolegliwości trawiennych, a smażone powszechnie stosowano dla ogólnego wzmocnienia organizmu. W obecnych czasach, naukowcy poleają gruszki osobom, które chcą usprawnić pracę szarych komórek (czyli po prostu swojego mózg) a także tarczycy. Gruszki należą do wąskiego grona owoców, które zawierają cenny dla tarczycy pierwiastek, czyli jod. Ponadto na tle wszystkich owoców wyróżniają się dzięki dużej zawartości boru. Jest to pierwiastek, który wspomaga pracę szarych komórek, a także poprawia możliwość koncentracji. Bor jest również ważny dla prawidłowej gospodarki mineralnej organizmu, a dokładniej dla gospodarki wapniowej. Jako pierwiastek, bor zapobiega procesom związanym z utratą wapnia z kości. Dzięki temu jedząc gruszki (ale tylko te dobrze dojrzałe), chronimy swój organizm przed niebezpieczną dla układu kostnego osteoporozą.

- 24 lutego 2021
Ryby w codziennej diecie
- 9 stycznia 2021
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
- 9 października 2020
Czym jest dieta ketogeniczna?
- 7 sierpnia 2020
Ryby w codziennej diecie
Zadbaj o swoją cerę jak skutecznie ?
Czym jest dieta ketogeniczna?
Spalacze wspomagające odchudzanie
Zwiększenie masy mięśniowej czarny furiat
Street workout trening i jego zalety
Poprawa siły mięśni ramion
Trening przed maratonem