Imbir jest od lat stosowany jako środek, którego działanie w organizmie człowieka ma na celu pobudzenie układu odpornościowego. Jest wykorzystywany w przypadku zwalczania przeziębień, kaszlu, bólu gardła. Imbir jest również pomocny jeśli chodzi o regulację pracy woreczka żółciowego. Korzeń imbiru stanowi bardzo cenne źródło wapnia, magnezu, fosforu, a także potasu. Kluczową substancją znajdującą się w imbirze jest gingerol. Jest to związek organiczny, który wykazuje działanie rozgrzewające, a także zwiększa tempo procesów związanych z przemianą materii, poprawia trawienie, a także hamuje apetyt. Bardzo podobne działanie do imbiru wywierają także migdały. Dodatkowo, stanowią cenne i bardzo bogate źródło substancji zaliczanych do grona przeciwutleniaczy. W migdałach znajdziemy witaminę E, która chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a także witaminę B2, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Migdały stanowią także źródło cynku oraz magnezu, zwiększają uczucie sytości i pomagają kontrolować wagę.