Wszystkie kasze są wartościowym produktem, polecanym przez dietetyków do włączenia do codziennej diety. Jednak wszelkie rankingi wśród swych koleżanek wygrywa kasza gryczana.
Może poszczycić się najwyższą zawartością witamin i minerałów. Jest zasobna w kwas foliowy, co cenią kobiety w ciąży. Znajdziemy w niej wiele magnezu, manganu, fosforu, potasu i cynku. Kasza gryczana to także źródło białek – lizyny i tryptofanu, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć. Dobrą wiadomością dla dbających o linię będzie to, że zawiera dużo błonnika, który zwiększa swą objętość w żołądku i powoduje uczucie sytości. Poza tym, kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jadać nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. W przeciwieństwie do innych produktów z tej grupy nie zakwasza organizmu.
Przygotowanie kaszy wcale nie jest trudne. Gotuje się ją około 15 – 20 minut w dwóch szklankach wody szklankę kaszy. Świetnie smakuje z dodatkiem sosów lub jako składnik farszu, na przykład do pierogów, zrazów.