• pt.. kw. 19th, 2024

Konserwanty w żywności – kwas askorbinowy

ByRedaktor wyf.pl

sie 12, 2019

Konserwanty są częścią naszego życia, obecne w produktach spożywczych, kosmetykach i chemii gospodarczej pozwalają zachować ich niezmienne właściwości przez długi czas. Pośród wielu substancji konserwujących żywność, która na co dzień gości w naszej kuchni, popularnym bywalcem jest kwas askorbinowy. Zwany chemicznie E300 jest niczym innym, jak syntetyczną witaminą C, którą często spożywamy w formie suplementów wzmacniających.
Kwas askorbinowy dodaje się do produktów spożywczych, aby proces fermentacji nie postępował. Najczęściej dodaje się go do produktów produkowanych z owoców i warzyw – soków, dżemów, przecierów itp. Pojawia się również w składzie pieczywa.
Spożywanie kwasu askorbinowego, podobnie jak witaminy C, jest zupełnie naturalne w przypadku człowieka. Bardzo rzadko i bardzo ciężko doprowadza się do przedawkowania tej substancji. Witamina C zazwyczaj w przypadku nadmiaru, jest szybko wypłukiwana z organizmu. Zdecydowanie bardziej groźny jest jej niedobór. Warto jednak dodać, że substancja E300 jest substancją otrzymywaną syntetycznie, a jej naturalny odpowiednik jest znacznie lepiej przyswajalny.