• śr.. kw. 24th, 2024

Kuchnia dla alergików

ByRedaktor wyf.pl

kw. 14, 2019

Alergie są zmorą dzisiejszych czasów – wzmożona zachorowalność na alergie jest wynikiem nie tylko zmieniających się warunków środowiskowych, ale i spadającej jakości pokarmu oraz naszej naturalnej bariery ochronnej. Alergie pokarmowe najczęściej obejmują produkty nabiałowe oraz orzechy, również owoce cytrusowe, produkty posiadające gluten. Czy możliwe jest stworzenie smacznej i wartościowej kuchni bez produktów takich jak mleko czy jasne pieczywo? Oczywiście, że tak. Przede wszystkim konieczne jest ustalenie, jakie produkty są wykluczone i jakich należy unikać. Na tej podstawie warto szukać literatury fachowej oraz książek kucharskich dedykowanych właśnie alergikom. Obecnie na polskim rynku wydawniczym triumfy święcą książki poświęcone dietom bezglutenowym, dlatego też nie będzie problemu z przygotowaniem pełnowartościowych posiłków bez tego składnika. Niezwykle ważne jest również wykorzystanie zamienników konkretnych produktów. Kuchnia alergików to również wspaniałe wypieki na bazie dostępnych produktów. Warto wzbogacić swoją kuchnię o te przysmaki.