Mango jest egzotycznym owocem wychodzącym się z Indii. W tym kraju jego uprawa ma wielowiekową tradycję, ponieważ znany jest tam od ponad 4 tysięcy lat. Hindusi nazywają mango owocem bogów. Z kolei mieszkańcy Europy poznali niezwykły smak mango dopiero na początku XVI wieku, czyli w okresie wielkich odkryć geograficznych. W czasach współczesnych mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w niektórych częściach Europy. Substancje, które zawarte są w tym egzotycznym owocu mogą przyczyniać się do zahamowania rozwoju niektórych typów nowotworów. Dotyczy to w szczególności raka piersi oraz raka okrężnicy. W czasie badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy przeprowadzali testy na różnych typach komórek nowotworowych – płuc, białaczki, piersi oraz prostaty, okrężnicy okazało się, że wyciąg z owoców mango najskuteczniej hamował wzrost właśnie komórek raka piersi i okrężnicy. Działanie wyciągu opierało się na apoptozie komórek rakowych, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowych komórek.