• śr.. maj 1st, 2024

Rola kwasu linolowego

ByRedaktor wyf.pl

mar 2, 2019

Kwas linolowy należy do grupy niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych i powinien pokrywać około 30% dziennego zapotrzebowania organizmy na tłuszcze. Szczególnie ważną rolę odgrywa sprzężony kwas linolowy (CLA) który posiada właściwości prozdrowotne, a także wspomaga odchudzanie. CLA jest naturalnym składnikiem, który występuje w pokarmie pochodzenia wierzącego. Jego największe ilości znajdujemy w krowim mleku, gdzie stanowi około 2,9-11,3 mg na każdy gram tłuszczu, przetworach mlecznych a także w mięsie wołowym. Badania wykazują, że przyjmowanie sprzężonego kwasu linolowego, chroni organizm przed powstawaniem i rozwojem nowotworów,chorobami układu krążenia, cukrzycą a także pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. CLA wywiera szczególnie ważny wpływ w zapobieganiu rozwoju nowotworów – piersi, jelita grubego, skóry czy wątroby. Jego ważną funkcją jest zapobieganie procesom utleniania lipoproteiny, a co za tym idzie – ochrona przed powstawaniem blaszki miażdżycowej. U osób chorych na cukrzycę CLA wykazuje korzystny wpływ na procesy metaboliczne insuliny i glukozy.