Przechodząc na dietę często rezygnujemy z tłuszczy i węglowodanów, które są kaloryczne. Uważamy, że ich całkowita eliminacja przyspieszy proces utraty wagi, ale trzeba zauważyć, że tłuszcze i węglowodany wcale nie są takie złe, a ich całkowita eliminacja nie musi przynieść nam takich korzyści, o jakich myślimy.
Owszem, ograniczenie pewnych produktów będzie sprzyjało utracie wagi, lepiej rybę, niż tłusty kawałek wieprzowiny, ale nie możemy całkowicie rezygnować z tłuszczów, zwłaszcza, jeśli uprawiamy sport. Tłuszcza ma dużo kalorii, a my ich potrzebujemy w czasie ćwiczeń.
Węglowodany to cukry, ale nie tylko. Owszem, dostawienie cukrów jest wskazane nie tylko w czasie diety odchudzającej. Ich zredukowanie do minimum będzie najlepszym posunięciem, jakie możemy zafundować naszemu zdrowi. Oprócz cukrów w grupie węglowodanów zjedzmy także makarony i ryże. Wiele osób twierdzi, że dobrze jest z tego zrezygnować w czasie diety, ale w rzeczywistości pełnoziarnisty makaron może przynieść nam wiele korzyści.