• czw.. paź 6th, 2022

Warzywa na talerzu

ByRedaktor wyf.pl

lut 24, 2019

Warzywa to najlepsze, naturalne źródło witamin i minerałów, do którego dostęp mamy każdego dnia. Niezwykle ważne jest wykorzystanie warzyw, aby uzupełniać nasza codzienną dietę oraz wspomagać nasz organizm w codziennym funkcjonowaniu. Warzywa powinny być spożywane w formie surowej, bez zbędnej obróbki cieplnej – podczas gotowania czy też przyrządzania warzyw na parze tracone są wszystkie cenne właściwości tych produktów. Warto pamiętać, iż w Polsce posiadamy wiele interesujących warzyw o wyjątkowych właściwościach odżywczych warto wymienić chociaż rośliny strączkowe, takie jak bób, fasolka, ciecierzyca czy cieciorka. Tego rodzaju produkty świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, zawierają olbrzymie ilości naturalnego, roślinnego białka. Dodatkowo smakują wyśmienicie. Warto również pamiętać, iż warzywa z pewnością pozwolą na utrzymanie szczupłej sylwetki – dieta bogata w warzywa to również dostarczanie do organizmu błonnika, odpowiedzialnego za regulowanie metabolizmu. warzywa są również idealne dla zębów.