Zawarte w aronii bioflawonoidy, głównie rutyna oraz antocyjany, wykazują bardzo korzystne działania na naczynia krwionośne. Powodują ich uelastycznienie, uszczelnienie ścian, a także biorą udział w regulacji przepuszczalności naczyń. Ich kolejną rolą w organizmie jest udział w obniżaniu ciśnienia tętniczego. Wpływają również na poprawę pracy najdrobniejszych naczyń krwionośnych, między innymi tych w oku oraz wokół mieszków włosowych. Z tego powodu przyczyniają się do opóźnienia postępowania chorób oczu, w tym głównie jaskry, zaćmy oraz choroby degeneracyjnej plamki żółtej na siatkówce oka. Ponadto, zawarte w aronii antocyjany są związkami, które czynnie uczestniczą w procesach związanych z regeneracją rodopsyny. Jest to niezwykle ważny związek – barwnik znajdujący się na siatkówce oka. To od rodopsyny uzależniona jest jakość widzenia. Dodatkowo, antocyjany zawarte w soku aronii ograniczają procesy związane z utlenianiem lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie powodują wzrost stężenia frakcji HDL.